Dat huizen in Amsterdam voor knotsgekke bedragen van eigenaar wisselen, was al bekend. Rabobank heeft nu berekend welk effect dat heeft op de gemiddelde stijging van huizenprijzen in heel Nederland. 

Amsterdam is goed voor een kwart van de stijging van de Nederlandse huizenprijzen, concludeert Rabobank in zijn kwartaalbericht over de woningmarkt.

In het tweede kwartaal van 2016 bedroeg de jaar-op-jaar-groei van Nederlandse huizenprijzen 4,4 procent, die van Amsterdamse huizenprijzen maar liefst 14,7 procent. Zonder Amsterdam zou de landelijke prijsstijging 3,4 procent zijn geweest.

Drie procent van alle koopwoningen in Nederland staat in Amsterdam. Het aandeel van Amsterdam in de totale Nederlandse koopwoningmarkt steeg in de afgelopen twintig jaar echter van 2 procent tot 9 procent. De omzet van de Amsterdamse huizenverkoop nam in die periode toe van 280 miljoen euro per jaar naar 4,3 miljard euro per jaar.

(klik voor uitvergroting)

amsterdam

"Vanwege het grote aandeel van Amsterdam in de totale Nederlandse markt is het effect van Amsterdam op de gemiddelde nationale prijsontwikkeling substantieel", schrijft Rabobank. "Dit valt niet op in tijden waarin de prijsstijging in Amsterdam niet veel afwijkt van de landelijke prijsontwikkeling, zoals tijdens de crisis. Als de stijging van de prijzen wél sterk verschilt, zoals in de hoogtijdagen voor de crisis en de periode sinds 2014, zien we een duidelijk ‘Amsterdam-effect’."

(klik voor uitvergroting)

eccommentaarnedgrafiek3

Waarom stijgen de huizenprijzen in Amsterdam zo hard? "Amsterdam is erg in trek bij jongvolwassenen, terwijl het aanbod beperkt is", aldus Rabobank. "Het aandeel van koopwoningen is met slechts dertig procent het laagste van alle gemeenten met meer dan honderdduizend inwoners. De markt is dus krap."

Daar komt bij dat de gedaalde huizenprijs en de lage hypotheekrente de vraag een extra impuls hebben gegeven. Aangezien een Amsterdamse koopwoning schaars blijft, verwacht Rabo dat de druk op de Amsterdamse woningmarkt aanhoudt.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl